HírekKözösség

Hagyományos sváb lakodalom

Máriahalom sváb tradícióit különböző módon lehet ápolni. Egy jól sikerült program megmutatta, hogy milyen közösségformáló ereje lehet egy ilyen alkalomnak.

“Lakodalom van a mi utcánkban…” címmel idézték meg a minap a tradícionális sváb esküvők hangulatát. Murczin Szilvia alpolgármestertől, a rendezvény egyik szervezőjétől megtudtuk, hogy a ceremónia ötlete Siklósi Marikától származik, aki évtizedekkel korábban német nemzetiségi táncokat tanított a helyi fiataloknak.Bár próbákat már nem tartanak, a korábbi tanítványok három éve egy koreográfiával lepték meg az egykori oktatójukat.Ez alkalommal pedig Murczin Szilvia, Siklósi Zsuzsa és több helybéli összefogott azért, hogy megvalósítsák Siklósi Marika régi álmát, vagyis az “Esküvőt”.

A lakosok hetekig készültek a nagy napra, az idősebb asszonyok levágták a húsleveshez a kakasokat és a tyúkokat, mások pedig az erdőt járták, hogy elejtsék a pörköltbe való szarvast. A szervezők a templom mellett főút két oldalán kijelöltek egy-egy régi parasztházat, melyek a vőlegény és a menyasszony házát szimbolizálták. Az esküvő napján a nemzetiségi ruhát öltők a rokonok szerepeit játszották el, a násznép emellett borral és süteménnyel kínálta a szemlélődőket, míg a Máriahalmi Német Nemzetiségi Énekkar alkalomhoz illő magyar és sváb dalokat énekelt. A vőfély kikérte a fiatalokat, majd a jegyespár a templomhoz vonult, ahol Murczin Kálmán polgármester – ezúttal mint pap – összeadta őket.

A Bajor Bőrnadrágos Banda nevű együttes vezetésével a főúton haladt végig a kultúrházba tartó menet.A vőfély a menyegzőbe való menet előtt is már tréfás kis megjegyzéseivel támogatta a jegyeseket, a lagzin pedig a fogások előtt szavalt verseket. A vacsorát követő táncos mulatság, valamint a menyasszonytánc után az ifjú házaspár, Murczin Vivien és Halász Bence felvágták az esküvői tortát és szétosztották a násznép között.

A szöveg Walczer Patrik újságcikke alapján készült

24 óra
A cikk nyomtatott formában a 24 óra újságban jelent meg
Vass József filmje az eseményről

Vélemény, hozzászólás?