Hírek

Vallomás a magyar kultúráról

Az alábbi írás a Máriahalmi Irodalmi Pályázat ifjúsági kategóriájának egyik versenyműve volt.


Vallomás a magyar kultúráról

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg Január 22-én, annak emlékére hogy a kézirat tanulsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tiztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a himnusz kéziratát.

Tehát a kultúrát ,az irodalmat, és művészetet ünnepeljük . Ezekhez tartozik a néptánc, Kalocsa és Matyó térségekből, a Palóc népviselet zeneművészetek , szépirodalom, stb .

Sok – sok szép kultúrája van az országnak, amit főleg a mi generációnk, de talán sokan az idősebbek közül se tudják hogy mi az , ezáltal nem is foglalkozik vele rengeteg ember . Talán álltalános iskolában ilyenkor fel lett olvasva egy vers ,esetleg meghallgattuk a himnuszt ,de soha senki nem tudta hogy ez miért történik . Ismerek olyat, aki néptáncolni tanult ,pici gyerek kora óta , így ő természetesen kötődik ehhez és hasonló napokhoz .

Ebben a generációban kicsit nehezebb lenne elkezdeni , de talán még nem lenne késő tanítani a kultúrákból egy keveset, vagy csak idősebbeket felkérni arra, hogy tartsanak előadásokat a fiataloknak . Szerintem fontos lenne ezekről beszélni és gondoskodni, hiszen olyan országban élünk, ahol sokszínű kultúra létezik, mégis feledésbe merül lassan .

Már a mai legtöbb faluban sincsen semmilyen rendezvény, vagy bármi más , ami még össze is hozná kicsit a közösséget .

Régen rengeteg mindent kézzel készítettek, ezt is lehetne akár tanítani is .

Én emlékszem még a magyarbnépmesékre is , mai napig szeretem és szívesen megnézem , ez a sorozat a hazai rajzfilmgyártás legnagyobb sikere az aranykorban ,szerintem a mai napig , de sajnos sokan már ezt sem ismerik .

Szerintem azért is lenne jó ezeket megmutatni mindenkinek hogy legyen egy közösség, akik össze tudnak tartani , akik tisztelik , szeretik a hazájukat és a kultúrájukat .


Kardos Barbara