Hírek

Hogyan gazdálkodjunk az energiával?

Augusztusban még nagyon sokan a nyaralással vannak elfoglalva, hiszen ekkor lehet még kipihenni az elmúlt év fáradalmait. Ilyenkor végig tudjuk gondolni, hogy milyen eredményeket értünk el és át tudjuk gondolni, hogy hogyan készüljünk fel a közelgő télre, hiszen van még időnk erre is.

A máriahalmi kultúrházba azért gyűlt össze egy kisebb hallgatóság, hogy hasznos gondolatokat kapjon azzal kapcsolatban, hogy miként lehet a lehető legjobban gazdálkodni az energiával. Dr. Munkácsy Béla előadásán rengeteg olyan tudást ismerhettünk meg, ami segíthet egy felelős gondolkodás kialakításában.

Milyen energiát használunk?

Az energiafelhasználásunk 66%-át a fűtésre fordítjuk

Ha ezt az ábrát megnézzük, azonnal láthatjuk, hogy a legnagyobb megtakarítást a fűtés terén lehet elérni. Ha a fűtéssel kapcsolatos kiadásainkat megfelezzük, negyedére csökkentjük, akkor a teljes energiaköltségünk nagyon jól láthatóan csökkenni fog, míg ha a világítást korszerűsítjük, akkor ennél sokkal kevésbé lesz látható a beruházás a havi számlákban.

Az egyik legfontosabb alaptudás, hogy csak akkor szabad elkezdeni a fűtés korszerűsítését, ha az épület hőszigetelését és a megfelelő hőszigetelést biztosító ablakokat és ajtókat beépítettük. Ha ezt elmulasztjuk, akkor hiába fektetünk be korszerű fűtési rendszerbe, a keletkezett hő így is a környezetbe fog távozni.

Fűtési rendszerek

A fűtési rendszerek közül többet is megismerhettünk az előadásban.

Fatüzelés

A fatüzeléses rendszerek azért előnyösek, mert megújuló energiaforrást alkalmaznak, hiszen a felelősen gazdálkodó erdészetek folyamatosan tudják pótolni a kivágott fákat. Érdemes mindenképpen erdészetektől közvetlenül beszerezni a tűzifát, ahol erdei köbméterben számolnak. Mivel minden kazán akkor tudja a legjobban hasznosítani a tűzifát, ha az megfelelően száraz, ezért fontos, hogy a fát fedett helyen tudjuk tárolni. A tároló térnek a kb. 2-3-szor akkorának kell lennie, mint ahány erdei köbméter fát vettünk, hogy a felhasogatott fa elférjen. A két évig szárított fa már eléri azt a szárazságot, ami a kazánok hosszabb élettartamához is hozzájárul. Mivel a fatüzeléses kazánok viszonylag gyorsan adják le a hőt, ezért fontos eleme ezeknek a rendszereknek egy olyan tartály, ami nagyobb mennyiségű forró vizet tud tárolni. Ez a felforrósított nagy tömegű víz lassabban fog kihűlni, így az este begyújtott kazán hője kitarthat reggelig is. A vizezett fával való tüzelés nagyon rossz eljárás, mert az igaz, hogy ez nagyon lassan ég le, de a fa fűtőértéke így töredéke lesz az eredetinek és a kazán élettartama is drámaiak lecsökken, nem beszélve a kéménytűz fokozott veszélyéről.

Fedett helyen tároljuk a tűzifát

Hőszivattyú

Sokak számára különös lehet, hogy a környezetünkben található levegőből is lehet fűtésre szolgáló meleget nyerni. Az elmúlt évtizedekben hozzászoktunk ahhoz, hogy a hűtőszekrényünk elektromos energia segítségével hideg teret állít elő a szekrény belsejében, miközben felmelegíti a szekrény mögötti levegőt. Ha ezt a technikai megoldást ismerjük, akkor már elhihetjük azt is, hogy egy megfelelő eszközzel meleg levegőt lehet előállítani, ami alkalmas lehet a ház fűtésére, de még meleg víz előállítására is. Ezek a hőszivattyúk azonban nem csak fűtésre, hanem hűtésre is alkalmasak lehetnek, tehát nem csak télen, hanem nyáron is lehet velük a ház hőmérsékletét szabályozni. Az egyre jobban terjedő légkondicionáló berendezések modern változatai már a falunkban is egyre jobban elterjedtek, egyre többen kezdik nem csak hűtésre, hanem fűtésre is használni ezeket az eszközöket. Nagyon fontos azonban tudni, hogy ezek a rendszerek zajjal járnak, így nem mindegy, hogy milyen berendezést vásárolunk!

A hőszivattyú egy fordított hűtőgépként is felfogható, a környezetet hűti, a házat fűti

Fűtőfóliák és infrapanelek

Ezek az eszközök is egyre jobban elterjednek, időnként teljes lakások fűtését is igyekeznek ezzel megoldani. Fontos azonban tudni, hogy az elektromos árammal működő fóliák és panelek hatékonysága meg sem közelíti a hőszivattyúk hatékonyságát. Ezeket a rendszereket kizárólag kisebb terek alkalmi fűtésére ajánlja a szakértő, ilyen lehet egy kamra, vagy a fürdőszoba, ahol csak a fürdés erejéig akarjuk a hőmérsékletet megemelni.

Napkollektorok

A napkollektorok használatával használati meleg vizet tudunk előállítani. Ezek az eszközök a Nap energiájának felhasználásával vizet melegítenek fel, működésük egyszerű: ha süt a Nap, akkor lesz meleg víz, ha nem süt, akkor nem lesz meleg víz. Fontos meggondolnunk, hogy mennyi vizet akarunk használni, ugyanis a legtöbb meleg vizünk értelemszerűen nyáron lehet. Ha nem használjuk el a vizet, akkor a rendszer lekapcsol, a Nap “hiába” süt, további hasznunk nem lesz belőle.

Forrás: napelemek-napkollektorok.hu

Napelemek

Az elmúlt években hatalmas fellendülésben van a napelemek piaca. Egyre olcsóbb és egyre hatékonyabb rendszerek segítségével lehet otthon elektromos energiát termelni. Itt is nagyon fontos, hogy jól méretezzük a rendszert. A jelenlegi szabályozások miatt nem éri meg túl nagy rendszert kiépíteni, hiszen nagyon kevés pénzt fizet a szolgáltató a rendszerbe visszatáplált, el nem használt energiáért.

Már több olyan rendszer is van az interneten, ahol kiszámolhatjuk, hogy a lakhelyünkön mennyi lesz a várható áramtermelés. Ez az érték hazánkban is nagyon változhat, érdemes tehát utánajárni. Erre e linkre kattintva kitölthetünk egy ilyen űrlapot, itt a térképen ki lehet keresni a saját házunkat, így egészen pontos adatokat nyerhetünk.

A napelemek telepítése előtt meg kell vizsgálnunk, hogy milyen tájolású az a felület, ahová telepíteni tudjuk. Míg korábban csak déli irányba volt érdemes tájolni az elemeket, manapság már sok helyen keleti és nyugati tájolású rendszereket is lehet látni. Ez utóbbiak éves szinten 15-20 %-kal kevesebb energiát termelnek, de még így is megéri a telepítésük. A napelemek dőlésszöge is nagyban befolyásolja a működés hatékonyságát.

Az ábrán látható, hogy a legnagyobb hatékonyságot déli irányban 30-40°-os dőlésszög esetén érhetjük el

A gondos tervezés része kell legyen, hogy megnézzük az adott terület árnyékoltságát. Egy nagyobb háztetőn mindenképpen oda kell rakni a paneleket, ahol soha nem esik rájuk árnyék, a földre telepített rendszereknél pedig arra is figyelni kell, hogy az egyes panelek árnyéka ne vetődjön egymásra. Az egyszerűbb és olcsóbb megoldások ugyanis nem tudják jól kezelni az árnyékban került paneleket, így azok termelésének csökkenése magával rántja az egész rendszert.

A napelemek közül olyat érdemes vásárolni, amely a világ 10 legnagyobb márkája közé tartozik, mert ezeknek már egyenletesen jó a minőségük.

Forrás: napelemek-napkollektorok.hu

Itt mutatkozik meg az energetikai rendszerek összefüggése is. Ha például fűtőfóliával fűtünk egy házat, akkor hatszor annyi panelt kell telepíteni a fűtés energiájának biztosításához, mint ha egy jó minőségű hőszivattyút használunk.

Mielőtt egy reklám alapján egyetlen vállalattal kezdenénk tárgyalni, érdemes több vállalkozótól árajánlatot kérni. A napelemmel foglalkozó cégek a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség honlapján keresztül egy korrekt árversenyt lehetővé tévő rendszert üzemeltetnek, ahol a megfelelő adatok kitöltése után sok konkrét árajánlatból választhatunk. Az árajánlatok kéréséhez kattintson IDE.

A benapozás és az árnyékolás

Egyre több problémát okoz, hogy a házunkba bekerülő napsugárzást nem jól tudjuk kihasználni. A Nap évi járása állandóan változik, ezt nagyon jól ki lehet használni, de nagyon meg is keserítheti az életünket.

A napsugárzás alakulása az év során

Június végén jár legmagasabban a Nap. Az ábrán jól látszik, hogy megfelelő méretű túlnyúlással ebben az esetben a nagyobb méretű nyílászárón keresztül sem érkezik közvetlen napsütés a déli fekvésű szobába. Decemberben, amikor alacsonyan jár a Nap, az egész szobát besugározhatja. Mindezt nagyon jól lehet használni, hiszen ha jó hőszigetelésű az ablakunk, akkor télen egy ilyen déli fekvésű szoba hőcsapdaként szolgálhat, így napközben több fokkal is megemelkedhet a hőmérséklet, csökkentve a fűtési igényt. A keleti ablakok reggel és délelőtt, a nyugatiak pedig délután és este szolgálnak ilyen napcsapdaként. Ez a jelenség csak a nyári félévben érzékelhető, amikor a besugárzás sokkal intenzívebb, így a helyiségek kellemetlen túlmelegedését okozza. A Nap megváltozó járása miatt a téli félévben sem keletről, sem nyugatról nem érkezik számottevő besugárzás, így sokkal inkább hőveszteséggel, nagyobb fűtési energiafelhasználással kell számolni.

Ami télen áldás lehet, az nyáron könnyen átokká válhat. Ezért nagyon fontos, hogy a nagy üvegfelületeket kívülről jól tudjuk árnyékolni, hiszen pokoli meleggé válhatnak azok a helyiségek, ahová a Nap nyáron közvetlenül be tud sütni. Az energiatudatossághoz hozzátartozik az is, hogy az épületek hőmérsékletét ne elektromos energiát használó hűtési rendszerrel, hanem árnyékolással szabályozzuk.

Modern tetőtéri ablak külső árnyékolással

Az emberi tényező

Tisztában kell lennünk azzal, hogy bármilyen modern technológiát, energetikai fejlesztést használunk, ezek önmagukban nem lesznek alkalmasak arra, hogy jelentős minőségbeli változást hozzanak az életünkben. Ehhez az kell, hogy ezeket az eszközöket megfelelő módon használjuk, betartsuk azokat az ajánlásokat, melyeket a szakemberek adnak. Hiába van remek redőnyünk, ha nem húzzuk le, a Nap továbbra is be fog sütni. Ha nyáron hajnalban átszellőztetjük a házat, a külső hűvös levegő segít a hőgazdálkodásunkban és az energiagazdálkodásunkban is.

Megtérülés

A szakértők szerint ez csak egy szempont, de nem lehet végső és döntő szempont. Az energiával nagyon jól kell gazdálkodnunk, ezt követeli meg tőlünk a jövő nemzedéke. Ha most azért utasítunk el egy ilyen lépést, mert nem látjuk pontosan, hogy mikorra térül meg anyagi értelemben a beruházásunk, akkor nagyon rövidtávon gondolkodunk. Vajon tudunk-e majd mit mondani az unokáinknak, ha megkérdezik, hogy tényleg azért nem figyeltünk-e oda, hogy ne pazaroljuk az erőket a Földön? Mert nem tudtuk, hogy tíz éven belül ez anyagilag megéri-e nekünk? Mert nem akartunk az utókorra gondolni, csak a pillanatnyi kényelmünk volt fontos? Milyen érdekes, hogy egy nagyobb képernyőjű TV soha nem hozza be az árát, mégis hajlandóak vagyunk érte sokkal többet fizetni.

Köszönet

A nyár végi beszélgetésben nagyon sok mindent megtudhattunk az energetikai beruházások megtérüléséről.

Biztosan lesz még folytatása, mert fontos, hogy ezeket a tudásokat, tapasztalatokat megosszuk egymással. Nagyon köszönjük Dr. Munkácsy Bélának színvonalas előadását!

Az alábbiakban megtekinthető az előadás diasora, ezt főleg azoknak ajánljuk, akik jelen voltak, akik emlékeznek, hogy az egyes diák kapcsán az előadó miről beszélt.